חשיבות השינה לגוף ומה גורם להפרעות שינה בימינו

חשיבות השינה לגוף ומה גורם להפרעות שינה בימינו


אז למה בעצם חשוב שנישן?

קמתם בבוקר, אחרי שינה ערבה ואיכותית ואתם מרגישים שאתם מלאי מרץ ואנרגיה? ובכן, זה לגמרי מוצדק. השינה לא סתם גורמת לנו להרגשת רעננות, היא חיונית (ושלא נאמר קריטית) לגופנו בכמה היבטים.

שינה טובה עוזרת לגוף לתפקד טוב יותר וגם משפרת את תפקודי המוח, שישפיעו בהמשך גם על הזיכרון. חוץ מזה, שינה מאפשרת לגוף שלנו לשמר אנרגיה בצורה טובה יותר, כך שבהמשך היום שכבר נהיה ערים לגמרי, היא תוכל להיות מנוצלת בצורה הטובה ביותר. השינה גם קשורה לשמירה על מערכת החיסון והמערכת ההורמונלית בגוף, אצלנו המבוגרים זה יבוא לידי ביטוי בחילוף תקין של רקמות ואצל ילדים תתרחש גדילה. דבר אחרון, מכירים את זה שהחלום שחלמתם מרגיש לכם מוכר? זה הכל בגלל שנת החלום שמתרחשת בסוף מחזור השינה, שעוזרת לנו לעבד זיכרונות וחוויות שנצרבו בתת המודע במהלך היום.

מה מפריע לנו לישון?

בימינו, אפשר לומר ששינה קצרה ולא מספקת הפכה להיות נחלת הכלל. מסתבר, שהרבה דברים משפיעים על השינה שלנו וגורמים ללא מעט אנשים לסבול מהפרעות שינה, בעיות שינה או נדודי שינה, שלרוב מתפתחים על רקע התנהגותי.

אורח חיים – אורח החיים המערבי הופך עם השנים תובעני יותר ויותר וכולנו מנסים להספיק עוד קצת במהלך היום, להיות בכמה שיותר מקומות ובקיצור, לחיות. רק מה? "החיים האלה" לפעמים קצת יותר מדי תובעניים ויש לזה השפעה ישירה על השינה שלנו.

זמן מסך – אם פעם הכלב היה חברו הטוב ביותר של האדם, כיום המסך וספציפית המסך של הנייד, כבר מזמן תפס את מקומו. אנחנו מבלים שעות מול המחשב משרד, נצמדים אל הנייד בשאר הזמן ורובצים מול מסך הטלוויזיה בבית ולפעמים גם נרדמים מולה.

עבודה – ישראל מטפסת לאט ובטוח ומייצבת את עצמה במקום השביעי, בדירוג שעות העבודה העולמי ועם ממוצע של 40.6 שעות עבודה שבועיות, תהיו בטוחים שזה משפיע על השינה שלכם.

מחלות ותרופות – החיים בעולם המודרני הביאו איתם לא מעט מחלות חדשות וכרוניות, שמלוות באינסוף תרופות הניטלות בידי לא מעט אנשים באופן קבוע. זה בהחלט יכול להשפיע על ההירדמות, להוביל לנדודי שינה ולהפרעות שינה.

אכילה – היומיום העמוס מוביל לא מעט פעמים לארוחות גדולות או נשנושים אל תוך הלילה, שמכבידים על הגוף שלנו ו"מעסיקים" אותו בעיכול ופינוי פסולת, בשעות בהם הוא חפץ לעסוק בדברים אחרים שיכינו אותו לשינה.

אז אומנם אנחנו לא חיים בעידן שמקדש את השינה, אבל כדאי שנבין שלפחות מבחינה אבולוציונית, הגוף שלנו עדיין זקוק לשינה ערבה, ארוכה ועמוקה כל לילה, כל הלילה.